Политика: Март, месец српског језика обележава се и у Подунавском округу
Политика: Март, месец српског језика обележава се и у Подунавском округу

Политика: Март, месец српског језика обележава се и у Подунавском округу

Поводом обележавања месеца српског језика, Друштво за српски језик и књижевност Подунавског округа приређује 17. марта у Гимназији Смедерево предавање  проф. др Рајне Драгићевић о оријентализмима и другим речима које полако напуштају српски језик.

За 23. март у Регионалном центру за професионални развој запослених у образовању Смедерево заказано је предавање о пословној кореспонденцији и вештинама пословне комуникације које ће одржати Владимир Милојевић, професор 14. Београдске гимназије. Ово ће бити прилика да чују корисне савете, не само професори и ученици, већ и шира публика.

Осим тога, наставници српског језика и књижевности из Смедерева и Смедеревске Паланке осмислили су низ радионица, квизова и других догађаја који ће допринети интересовању основаца и средњошколаца да шире знања у области граматике и правописа.

Професорке Миљана Кравић и Ана Хранисављевић ће 27. марта  упознати основце градских и сеоских школа Смедерева са  богатством фразеолошког корпуса српског језика. Маријана Николић, професорка Гимназије у Смедереву, реализоваће са ученицима те школе истраживање о одомаћеним гостима – позајмљеницама. Вања Стојковић, наставница ОШ ,,Јован Јовановић Змај” у Смедереву, поспешиће креативност код основаца, осликавајући старе столице мотивима који асоцирају на српски језик, књиге и читање. И у Смедеревској Паланци планирано је низ активности.
Колегинице из основних школа снимаће са својим ученицима спотове о језичким недоумицама и касније их презентовати широј јавности. Биће одржана правописна радионица намењена наставницима других предмета, а у организацији колегиница из паланачких основних школа реализоваће се и један занимљив језички лавиринт – екипно надметање основаца у познавању српског језика и књижевности, најављује Миљана Кравић, председница Друштва за српски језик и књижевност Подунавског округа. Додаје да ће професори српског језика и књижевности паланачке гимназије припремити квиз у којем ће се надметати ученици из три средње школе у тој општини.

Ове године Друштво за српски језик и књижевност Србије, у сарадњи са Катедром за српски језик са јужнословенским језицима и Катедром за српску књижевност са јужнословенским књижевностима, по други пут обележава манифестацију „Март – месец српског језика”. Циљ је да се популаризује србистика као научна дисциплина у оквиру славистике, да се код ученика основних и средњих школа пробуди интересовање за изучавање српског језика, као и да се широј јавности укаже на значај очувања језика и језичке културе.

https://www.politika.rs/scc/clanak/543014/smederevo-jeyik-predavanja-gimnazija